Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да

...
 Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да
Коментари Харесай

Йенс Столтенберг: Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да гарантира мира. Това се прави с възпиране и отбрана. Сега имаме една агресивна Русия, която използва сила срещу съседи на НАТО

 Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да подсигурява мира. Това сподели генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на откриването на пролетната сесия на Парламентарната асамблея на НАТО, чийто хазаин е София.
 
" Основната цел на НАТО е да предотвратява войната и да подсигурява мира. Това се прави с въздържане и защита. Сега имаме една нападателна Русия, която употребява мощ против съседи на НАТО - Украйна, Грузия, Молдова и по тази причина би трябвало да направи доста повече за възпирането и защитата.
 
Във Вашингтон ще честваме 75-та годишнина на НАТО и ще разбираем за какво е толкоз сполучлив алианс в историята. Ние успяхме да се приспособяваме към един изменящ се свят. Ще покажем, че НАТО се трансформира се приспособява и реагира на изменящия се свят. Живеем в по-опасен свят и НАТО би трябвало да реагира в тази сложна конюнктура на сигурността ”, добави Столтенберг.
 
" Нашите съдружници влагат в нови военни качества. Когато публикувахме поддръжката на НАТО за разноските 18 от съдружниците вложиха повече от 2% от Брутният вътрешен продукт. През 2014, когато поехме ангажимент за повече вложения - 2% от Брутният вътрешен продукт, единствено три страни го направиха. Сега през февруари бяха 18, а по-късно се причисли Швеция и станаха 19 страни. Поне две трети от съдружниците ще изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт до срещата във Вашингтон. Това значи, че нещата вътре в съюза се усъвършенстват.
 
Трябва да отговорим на проектите. Видяхме офанзивата в Харков през уикенда и това е още един образец за бруталността на тази война. Русия продължава да атакува, да навлиза в суверенна страна. Съюзниците от НАТО предоставиха невиждана помощ за Украйна, нужна е и филантропична, и икономическа.
 
99% от помощта е предоставена от НАТО и това даде опция на украинците да освободят 50% от територията, която Русия окупира. Повечето специалисти смятаха, че Русия ще управлява Киев при започване на войната. Това не стана. Украинците освободиха 50% от територията.
 
Проблемът е, че през последните месеци не предоставихме на Украйна това, което обещахме. Съединени американски щати 6 месеца се договарят, Европейски Съюз не са дали нужните количества. Април министрите на защитата на НАТО се срещнаха със Зеленски - той сподели за нужните оръжия. Съюзниците не предоставиха обещаното. 60 милиарда помощ има закъснение помощ за Украйна. Това способства до съществени последствия. Предлагаме да се договорим за по-голяма роля за помощ за Украйна. Съюзниците работят по това предложение. Да се договорим за по-силна роля на НАТО. Необходима е по-добра организация ", съобщи Йенс Столтенберг.
 
Той разяснява, че Украйна би трябвало да има по-голяма предвидимост. " По-силна организация и по-силна роля на НАТО и дълголетен проект за помощ. Разчитам на вашата помощ, тъй като от това се нуждае Украйна ", сподели Столтенберг.
 
Като третата значима тематика той дефинира " сътрудниците ни от азиатско-тихоокеанския район ". Трябва да помните кой поддържа войната на Русия в Украйна. Най-важните снабдители са страните в Азия - Китай работи в режим на военна стопанска система. Китай не жигосах съветската инвазия на Украйна. 90% от доставките, които Русия получава, е от Китай. Така Русия строи военни самолети и кораби. Тази помощ от страна на Китай - Русия не би могла да води войната против Украйна по същия метод. Другият снабдител е Иран с доставката на дронове. Това виждаме в Украйна - виждаме какъв брой значима е Азия. Китай и Русия от ден на ден се съюзяват. Трябва да работим с нашите сътрудници в Азиатско-Тихоокеанския район. Ние разширяваме съдействието си с тях, тъй като споделяме общи полезности ", сподели  Столтенберг.
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР